U bent hier: Home » Lach-lijn
Onderzoek naar de lach
In onze praktijk wordt speciaal aandacht besteed aan een mooie en aantrekkelijke lach van de patiënt. Hiervoor heeft tandarts Pieter van der Geld een uitgebreid wetenschappelijk onderzoek verricht en een proefschrift samengesteld. Hij heeft een internationale expertise op het gebied van de lach en publiceert daarover. De resultaten ervan worden door ons toegepast in de esthetische en cosmetische behandelingen van uw mond en gebit.
Smile! bij de tandarts
Niets werkt zo aanstekelijk als lachen. Als anderen naar je lachen, lach je bijna vanzelf terug. De lach is een krachtig signaal naar andere mensen en bevordert het contact. Wie lacht, laat immers wat van zichzelf zien. Wat gebeurt er lichamelijk? Tijdens het lachen maken de hersenen een chemische stof aan, endorfine. Deze stof is niet alleen pijnstillend, men voelt zich er ook prettiger door. Door het lachen voelt men zich daarom meer ontspannen, op zijn gemak, en het vermindert stress.
Aandacht voor de mond
Als mensen spreken, lachen en gevoelens uiten, wordt de mond tot een middelpunt van aandacht. Daarmee krijgt de mond een belangrijk aandeel in de aantrekkelijkheid van het gezicht. Voor tandheelkundigen is het dan ook van belang te weten wat als een mooie lach gezien wordt. Pieter van der Geld, tandarts in Vught, promoveerde aan de Radboud Universiteit in Nijmegen op zijn onderzoek naar de lach, tandheelkundig en psychologisch beschouwd.
Hoogte van de lachlijn
Parelwitte tanden alleen zijn niet voldoende voor een aantrekkelijke lach. Voor een mooie lach is een goede balans tussen tanden en lippen essentieel. Met name de hoogte en het verloop van de lachende bovenlip, de lachlijn, is een belangrijke esthetische factor. Van der Geld formuleert de lachlijn of smile line als de onderrand van de bovenlip tijdens het lachen. De mate van optrekken van de lippen tijdens het lachen is van grote betekenis omdat het de zichtbaarheid van de tanden en kiezen en daarmee de hoogte van de lachlijn bepaalt. Een lage lachlijn bijvoorbeeld, laat weinig van je tanden zien en wordt geassocieerd met een ouder aandoend uiterlijk. Een hoge lachlijn laat wel veel van de tanden en ook het tandvlees zien maar dan kunnen eventuele schoonheidsfouten aan het licht treden. Kortom: aandacht voor de lachlijn is onontbeerlijk in de tandheelkunde.
Download hier het volledige artikel uit 'Say cheese! De kracht van de mond', een uitgave bij de
gelijknamige tentoonstelling in Museum Boerhaave, van 9 oktober 2010 t/m
3 april 2011
- [ download ] Smile_bij_de_tandarts [pdf]
Gefocust op de lachlijn
Uit: Dentz, vakblad voor tandartsen (2009)
De spieren van het gezicht hebben het bijzondere vermogen om onze gedachten en gevoelens weer te geven. Hier wordt je je pas echt van bewust als je niet meer kunt lachen, zoals bij de aangezichtsverlamming van Bell. Dit is een plotseling optredende perifere verlamming van de nervus facialis, de belangrijkste motorische aangezichtszenuw. De hierdoor getroffen patiënten verliezen niet alleen de mogelijkheid om te lachen, maar ook communicatie met anderen. De patiënten trekken zich terug uit de samenleving, waardoor zij vereenzamen. Deze psychische en sociale gevolgen van Bell’s aangezichtsverlamming tonen ons het wezenlijke belang van lachen als een onderdeel van het communiceren en samenleven met anderen.
Volgens professor Smalhout, bekend Nederlands anesthesioloog, heeft de zichtbaarheid van de tanden en het tandvlees vrijwel zeker ook een nauwe relatie tot onze mogelijkheden om met dieren te communiceren. Het is bekend dat honden, apen en sommige roofdieren reageren op het wel of niet tonen van ons gebit. De mevrouw die enige tijd geleden door de gorilla Bokito werd aangevallen in dierentuin Blijdorp heeft dat aan den lijve kunnen ondervinden…
Download hier het volledige artikel 'Gefocust op de lachlijn. Het belang van een mooie lach.' dat verscheen in het vakblad voor tandartsen Dentz (nr. 6, 2009).
- [ download ] Gefocust_op_de_lachlijn [pdf]